Blog

CONCURS: Liviu Olaru – Sunt ca Indiana Jones sau MacGyver. Imi place aventura si gasesc solutii aproape la orice

O parte a concursului nostru consta in interviuri cu persoanele inscrise. Participantii trebuie sa parcurga 3 sectiuni de intrebari (Cariera, ERS si Creative Innovation) pentru a demonstra juriului ca sunt intr-adevar Empowered.Resourceful.Spectacular.

Interviul nostru il are ca protagonist pe Liviu Olaru, National Field Sales Manager in cadrul companiei LaDorna.

Cariera

Trainart: Ce te-a determinat sa vrei sa iti cladesti o cariera in acest domeniu?

L.O.: Am inceput cu asta pentru ca am vrut sa-mi fac meseria pentru care m-am pregatit in facultate, dar nu a fost numai asta ci un intreg concurs de imprejurari mai mult sau mai putin cu un impact direct in decizie.

Trainart: Pe care dintre pasiunile tale ai transforma-o intr-un business?

L.O.: Dezvoltare de produs. Datorita specificul muncii mele am contact permanent cu piata si in consecinta vad, poate, mai repede decat altii unele tendinte. In multe situatii am pareri despre produse sau ambalaje ori chiar si numai schimbari de ordin vizual. Sau varianta simpla. O pensiune cu teren de tenis si ponton cu barci undeva pe o insula din Marea Mediterana.

Trainart: Cum iti masori propriul succes?

L.O.: Printr-o combinatie intre multumirea de sine si prin aprecierea colegilor sau a companiei.

Trainart: Cine esti tu, dincolo de functie?

L.O.: Un tip interesat de nou in cam toate formele si la toate nivelele. Un formator de opinie si un lider.

ERS

Trainart: Daca ai mai avea 24 de ore de trait, cum ti-ai petrece ziua?

L.O.: Cu persoanele iubite langa mine, cu siguranta.

Trainart: Daca ai avea un mesaj pentru intreaga omenire, care ar fi acesta?

L.O.: Ganditi-va ca puteati sa va nasteti in Siria.

Trainart: Ce ai vrea sa faci daca ai stii ca nu ai cum sa dai gres?

L.O.: Cateva autostrazi care sa rezolve traficul peste munti. Si o centura in jurul Bucurestiului pentru care am solutia inca de acum vreo 10 ani. As face inca multe altele.

Trainart: Care a fost cea mai dificila decizie pe care a trebuit sa o iei in ultimul an? Descrie-ne putin situatia.

L.O.: Schimbarea unui sistem de mercantizare. De la cel traditional cu mercantizorii proprii la unul bazat pe servicii externalizate. E mult mai usor cu „ai tai”.

Trainart: Povesteste-ne despre momentul in care ai iesit ultima data din zona ta de confort.

L.O.: Aproape de fiecare data cand vad si ne este reamintit ca exista inca oameni si mai ales copii care mor de foame in conditiile in care aruncam mancare. In plus ne si vaitam ce „rau o ducem”.

Trainart: Cu ce personaj din filme/teatru consideri ca te identifici? Care sunt asemanarile?

L.O.: Indiana Jones sau MacGyver. Pentru ca imi place aventura si pentru ca gasesc solutii aproape la orice.

Trainart: Daca tu ai fi in juriu, care ar fi motivele pentru care te-ai desemna castigator?

L.O.: Pentru ca am facut multe de-a lungul carierei si nu numai din domeniul actual. Am experiente multiple din domenii variate.

Creative Innovation

Trainart: Daca ai putea inventa un nou produs revolutionar, care ar fi acesta?

L.O.: Acum vreo 15 ani ma gandeam la o telecomanda pentru aparate foto. Existau telecomenzi pentru televizoare asa ca una care sa declanseze aparatul mi se parea o chestie foarte simpla. Sa nu mai alergi la poza sau sa „numeri pana la 10”. In plus putea avea incorporat si un exponometru care sa-i comunice aparatului informatiile relevante pentru o poza excelenta inclusiv distanta pana la aparat. Probabil ca intre timp exista.

O baza de date comuna pentru toate institutiile statului cu toti oamenii care sa ofere posibilitatea acestor institutii sa acceseze informatiile relevante pentru fiecare dintre ele. Sa nu mai ma cheme serviciul de evidenta a populatiei cu certificatul de nastere de fiecare data cand schimb CI-ul. Un CI de dimensiuni mult mai mici decat actualul (cat un card).

Nu sunt ele prea revolutionare, dar sunt posibile… si mai am d-astea. Revolutionar ar fi un motor care sa permita zbor superluminic care sa faca faca posibila calatoria intre planete si rezolvarea „spatiului locativ” de pe pamant. Sau controlul climei ori energie verde si inepuizabila pentru toata lumea …

Trainart: Daca ai putea proclama o lege pe care toti oamenii trebuie sa o respecte, care ar fi aceasta si de ce?

L.O.: Desfiintarea tuturor armatelor ale tuturor tarilor. Doar politie si forte capabile sa intervina in caz de calamitati naturale. Toate bugetele pentru inarmare si cercetare in acest domeniu sa fie canalizate inspre cercetare pentru rezolvarea problemelor alimentare, energetice etc … care, de fapt, duc la conflictele militare.

Trainart: Daca ai putea avea o superputere, care ar fi aceasta si ce ai face cu ea?

L.O.: Nu prea cred in superputeri… cred ca actuala noastra dezvoltare intelectuala ne-ar face ca, in cazul existentei unei asemenea puteri, sa devenim mai degraba rai decat buni. Istoria o certifica. Cred in diversitate si respect reciproc chiar daca, pe alocuri, cred ca ideile mele sunt cele mai bune.

« Inapoi la articole