Blog

Aura Ipate – O echipa motivata si fericita este, din punctul meu de vedere, cheia unei afaceri de succes

Aura Ipate este General Director in cadrul Centrului de limbi straine A_BEST. Cu o experienta de peste 8 ani la catedra si 9 ani in managementul resurselor umane in zona didactica, Aura este examinator la proba orala pentru testarile LCCI – English for Business (London Chamber of Commerce and Industry – International Qualifications from EDI) si autoare de materiale didactice. Personalitatea ei puternica este condimentata de efervescenta si pasiunea pe care o pune in toate actiunile sale, ceea ce o face sa fie Empowered.Resourceful.Spectacular in mod constant.

Trainart: Cum arata o zi tipica din viata Aurei Ipate?

A.I.: Nu as putea spune ca exista zile tipice… Ca sa fiu sincera, nici o zi nu seamana cu alta in cazul meu… In general, cea mai mare parte a timpului o petrec la birou, ocupandu-ma de activitatile de pe agenda zilnica. Urmarirea unui „to do list” responsabil si realist realizat, reorganizat pe parcursul zilei daca este cazul, reprezinta o prioritate pentru mine. Chiar daca uneori este obositor, sunt o persoana entuziasta si intotdeauna fac lucrurile cu placere. De altfel, empatia si dedicarea sunt foarte importante, mai ales ca in afacerea pe care o conduc interactionez foarte mult cu oamenii, fie ca este vorba de relationarea cu echipa mea, sau cu diversi parteneri, in cadrul intalnirilor de afaceri. Cand nu sunt la birou, imi place sa imi dedic timpul familiei si prietenilor.

Trainart: Care au fost primele ganduri in momentul in care ai pus bazele propriului tau business?

A.I.: Totul a pornit din dorinta de a crea pe piata romaneasca un mediu educational la standarde europene, in aria predarii limbilor straine, obiectiv ce s-a atins la scurt timp de la demararea afacerii. Pasiunea mea pentru limbile straine, activitatea didactica anterioara la catedra, respectiv experienta mea in managementul resurselor umane au fost baza Centrului de Limbi Straine A_BEST, o afacere de suflet. Desigur, orice inceput este dificil, iar provocarile nu au lipsit, insa experienta mea anterioara in domeniul managementului educational si anii pe care i-am petrecut la catedra, ca profesor de limba engleza, m-au ajutat foarte mult, pentru ca stiam la ce sa ma astept, cunosteam procesele si astfel puteam identifica si solutii, mai usor, in situatiile dificile.

Trainart: Povesteste-ne pe scurt o situatie de viata in care te-ai simtit Empowered/Resourceful/Spectacular.

 A.I.: In calitate de director general, sunt nevoita sa acord atentie tuturor aspectelor, in egala masura, de la resurse umane la contabilitate, de la payroll la achizitii, de la juridic la marketing  etc. Dar activitatea care ma tine in “priza” si ma defineste este cea de vanzare corporate directa, deoarece atunci cand reusesc sa inchei un contract nou important, sentimentul este “spectacular”, prin prisma faptului ca am certitudinea ca valoarea acestuia va genera resurse financiare prin care echipa va putea creste si va putea fi rasplatita pe masura muncii depuse. Iar o echipa motivata si fericita este, din punctul meu de vedere, cheia unei afaceri de succes.

Trainart: Povesteste-ne despre o situatie dificila pe care ai reusit sa o depasesti cu ajutorul creativitatii si constructivitatii.

A.I.: Una dintre situatiile dificile cu care m-am confruntat a fost legata de un proiect de training pentru o companie multinationala de top, in contextul in care anvergura acestuia a necesitat foarte multe resurse, atat umane, cat mai ales financiare. Ne-am mobilizat insa astfel incat sa reusim sa facem fata cu succes provocarii respective, care ne-a adus pe loc o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 35% la momentul acela.

Trainart: Daca ai avea posibilitatea de a te intoarce in timp, ce sfaturi ti-ai oferi?

A.I.: Unul singur: si anume sa iau lucrurile mai usor, mai relaxat, fara a ma mai stresa, daca realmente nu este cazul… Dupa sapte ani de administrare a acestei afaceri, am inteles ca principalul meu job ca antreprenor este acela de a minimiza riscurile, prin activitati constante, focusate si responsabile. Caci riscurile nu se pot elimina niciodata total. De altfel, in aceasta consta frumusestea antreprenoriatului, nu-i asa?!

Trainart: Ce aspect consideri ca fac un om sa fie memorabil?

A.I.: Curajul, onestitatea si creativitatea.

Trainart: Care a fost un moment definitoriu din viata ta?

A.I.: Clar putem spune ca acesta a fost momentul in care am decis sa parasesc catedra si sa infiintez Centrul de Limbi Straine A_BEST, deci momentul in care am pasit din sala de curs in zona antreprenoriala.

Trainart: Ce ai face daca ai sti ca nu poti da gres?

A.I.: As crea in continuare locuri de munca sustenabile. Cat mai multe! De altfel, acesta este obiectivul meu major, ratiunea mea de a fi ca antreprenor. Fara locuri de munca sustenabile, nu putem vorbi de o economie sanatoasa.

Trainart: Ce activitate te face sa pierzi notiunea timpului?

A.I.: Imi place foarte mult sa socializez si sa cunosc persoane noi. De fiecare data cand particip la un eveniment, la o intalnire de afaceri, obisnuiesc sa investesc destul de mult timp pentru a crea relatii interumane valoroase, acestea fiind foarte importante pentru mine si pentru afacerea pe care o dezvolt. De multe ori insa discutiile depasesc clasica jumatate de ora, timpul zboara pe nesimtite…

Trainart: Cu ce personaj istoric consideri ca te identifici cel mai mult si de ce?

A.I.: Cred ca m-as putea identifica intr-o oarecare masura cu Regina Elisabeta a Romaniei (cunoscuta si sub pseudonimul literar Carmen Sylva), pentru ca, la fel ca si aceasta, si eu sunt un om de litere, pasionata de literatura si de limbile straine.

De mai bine de 7 ani, Aura scrie succesul la feminin. Este un antreprenor cu vocatie care si-a transformat experienta si pasiunea in misiune – o afacere romaneasca ce concureaza, cu indrazneala, cu francize internationale prezente la Bucuresti.

« Inapoi la articole