Blog

Alin Cirstea – In masura in care nu ne plac experientele prin care trecem, avem puterea de a le schimba

Alin Cirstea ocupa functia de Business Unit Director in cadrul GSK Romania, una dintre cele mai importante si diversificate companii farmaceutice din tara. Portofoliul sau profesional reuneste impresionant diferite functii din diferite nise, iar personalitatea sa efervescenta le transforma in povesti si sfaturi.

Trainart: Care consideri ca sunt cele mai importante 3 calitati ale tale care te ajuta in cariera?

A.C.: In primul rand una din abilitatile mele cele mai importante este acea de a uni, motiva si transforma un grup de oameni deconectati intr-o echipa puternica. Flexibilitatea si nivelul ridicat al intuitiei ma ajuta sa ma adaptez caracterului, stilului, nevoilor si motivatiei fiecarui membru al echipei mele, reusind in acest fel sa ii ajut sa-si foloseasca abilitatile proprii in obtinerea unor performante ridicate.

In al doilea rand sunt un om de afaceri, fiind ”obsedat” de rezultatul pragmatic al fiecarei actiuni. Sunt proactiv, ambitios, orientat spre actiune si, de cele mai multe ori, anticipez aspectele care imi pot impacta proiectele. Cred cu tarie ca pentru fiecare problema exista nu doar una, ci mai multe solutii. Important este sa avem curajul sa luam decizii si sa ne incurajam membrii echipei sa faca acelasi lucru, deoarece in procesul de invatare trebuie sa ne acordam dreptul de a face si greseli. Altfel, cum am invata?!

Si, probabil in al treilea rand, cred ca am devenit foarte bun in ceea ce fac. Am o mare experienta de afaceri in diferite industrii (Telecom, FMCG, Farma, Servicii) si in diferite functii (Financiar, Vanzari, Marketing si General Management), atat in mediul corporatist cat si in cel antreprenorial. Toate aceste experiente mi-au dat o buna intelegere asupra modului in care strategiile si tacticile functioneaza, largindu-mi cunostintele experientiale. In acelasi timp, experienta celor 4 companii pe care le-am dezvoltat de la zero mi-a intarit abilitatile de a veni tot timpul cu solutii noi si creative.

Trainart: Care este cea mai importanta realizarea ta?

A.C.: Cea mai importanta realizare este familia mea. Avem doi copii absolut minunati, talentati, creativi si, totusi, atat de diferiti unul de celalalt. Este o provocare si o incantare fiecare secunda petrecuta alaturi de ei.

Trainart: Povesteste-ne despre o situatie dificila de care te-ai lovit si cum ai reusit sa o gestionezi.

A.C.: Un moment dificil a fost acum 4 ani cand am decis sa ies, temporar, din mediul antreprenorial si sa ma intorc in cel corporatist. A fost o schimbare radicala, deoarece am schimbat nu doar modul de lucru ci si industria, trecand din Telecom in FMCG. Cand m-am alaturat echipei de vanzari afacerea era in declin, multi angajati erau demotivati, existau pozitii vacante si prea multe nivele in organizatie. Misiunea mea era clara: sa restructurez organziatia de vanzari, sa redresez afacerea si, nu in ultimul rand, sa cresc motivatia angajatilor. Dupa ce am agreat cu echipa de management propunerea de reorganizare, am trecut la partea de implementare: am promovat cativa colegi din echipa, le-am actualizat tuturor rolurile si responsabilitatile astfel incat sa ne asiguram ca nu exista activitati redundante si am schimbat modul de lucru, am identificat nevoile de dezvoltare pentru fiecare angajat in parte si am construit planuri care sa sustina dezvoltarea accelerata a competentelor necesare. Rezultatul a fost o echipa optimizata, motivata si eficienta iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Trainart: Care este o lectie importanta deprinsa de tine pe care ar trebui sa o stie mai multa lume?

A.C.: Probabil faptul ca suntem creatorii propriului destin si trebuie sa ne asumam intrega responsabilitate pentru viata noastra. Aud des oameni plangandu-se fie de locul de munca, fie de relatia in care se afla, de “raul” pe care li-l fac altii. Inca mi se intampla si mie…Adevarul este ca nimeni nu ne poate face mai mult rau decat ne putem facem noi insine. In masura in care nu ne plac experientele prin care trecem, avem puterea de a le schimba. Iar daca anumite experinte nu tin de noi ca sa le schimbam, atunci avem posibilitatea de a alege cum ne schimba pe noi, in interior, aceste experiente. Ne trebuie doar putin curaj, incredere in noi si cateva valori sanatoase care sa ne ghideze in viata si la care sa nu renuntam orice ar fi.

Trainart: Cum arata, in opinia ta, radiografia unui om de succes?

A.C.: Un om fericit cu cine este si cu ce a realizat.

Trainart: Povesteste-ne, pe scurt, o situtatie de viata in care te-ai simtit Empowered.Resourceful.Spectacular.

A.C.: Poate una dintre situatiile cele mai reprezentative a fost acum 10 ani cand, impreuna cu partenerii mei, am reusit sa listam la bursa de valori din Israel, dupa numai 2 ani de activitate, prima noastra companie pornita de la zero. A fost nevoie de foarte multa munca din partea intregii echipe sa ajungem acolo, si nu multi ne dadeau sanse de izbanda. Imi amintesc si acum negocierile si munca de convingere pe care am dus-o initial cu bancile – care ne sustineau financiar – si apoi cu reprezentantii pietei de capital din Ierusalim. Dar am reusit sa cream un prospect foarte bun si sa raspundem profesionist tuturor intrebarilor primite si, in final, am reusit sa devenim singura companie listata la bursa respectiva care nu avea operatiuni in Israel. Cu banii obtinuti din obligatiuni, am dezvoltat impreuna cu partenerii mei alte doua companii: o retea de magazine de telecomunicatii si o televiziune digitala prin satelit.

Trainart: Care este partea preferata a zilei si de ce?

A.C.: Atunci cand apune soarele. O lumina calda si o liniste adanca cuprinde parca tot pamantul si pe mine odata cu acesta. Este un moment bun in care reflectez la tumultul zilei, la experientele traite de mine si de familia mea. Ma incarca cu multa energie si speranta.

Trainart: Cum crezi ca te-ar descrie persoanele apropiate?

A.C.: Cei apropiati stiu ca am nevoie de pasiune pentru a fi fericit. Nu pot face lucrurile mecanic doar pentru a bifa o casuta intr-un tabel. Am nevoie de contact uman fiind un extrovert prin definitie saaaaai de aceea prefer lucrul in echipa celui individual. De asemenea, diferentiez foarte bine intre oameni si job.Am prieteni foarte buni intalniti de-a lungul timpului in diferite joburi carora le-am spus ca nu isi fac treaba bine, fara ca asta sa afecteze in vreun fel ce cred despre ei ca oameni. Ar mai spune probabil ca sunt creativ, cu simtul umorului si gata sa ii ajut atunci cand au nevoie.a

Trainart: Daca ai fi nevoit sa renunti la job-ul tau maine, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

A.C.: Un job este doar un proiect in care dezvolti sau intaresti anumite competente, in care capeti noi experiente alaturi de oamenii cu care lucrezi si in care poti sa te reinventezi, asemeni unui brand. Cand lucrurilea astea nu se mai intampla, atunci nu mai esti la locul potrivit si trebuie sa schimbi, sa cauti un alt proiect. Important este sa nu te temi de nou, de schimbare. Cum altfel am evolua fara ea?

Trainart: Daca ai putea face schimb de roluri cu o persoana pentru o singura zi, pe cine ai alege si de ce?

A.C.: Nu as vrea sa fac schimb cu nimeni, nici macar pentru un minut. Nu pentru ca as fi arogant sau orgolios, dar cred ca am ajuns la maturitatea in care sa fiu in echilibru cu experientele mele, atat cele pozitive cat si cele mai putin pozitive. Pana la urma, suntem suma experientelor si a emotiilor pe care le traim. Nu imi doresc sa fiu sau sa devin altcineva decat sunt. Astept experientele care mi-au fost destinate si care, sper, ma vor face mai intelept si mai bun.

Implicare. Inteligenta. Initiativa. Alin a tesut aceste calitati de-a lungul timpului, iar evolutia sa in mediul de afaceri romanesc poate fi inclusa oricand in topul povestilor de succes.

« Inapoi la articole