Blog

Wargha Enayati – Este credinta mea ca trebuie sa schimbam in bine ​lumea in care traim

Wargha Enayati este fondatorul Retelei private de sanatate Regina Maria si medic specialist in cardiologie. Este unul dintre oamenii care demonstreaza esenta succesului autentic si, mai ales, ca acesta nu este o conditie exterioara de viata, ci o stare interioara a propriei fiinte. Acesta vede lumea cu ochi buni, iar munca si perseverenta care l-au transformat in ceea ce este astazi raman particularitati fundamentale ale omului Wargha Enayati.

Trainart: Care este principalul motiv care v-a impins spre medicina? Faptul ca proveniti dintr-o familie de medici a avut vreun impact asupra deciziei?

W.E.: Principalul motiv​ a fost faptul ca in familia mea exista o traditie de medicina si, nefiind foarte inspirat, am​ considerat ca trebuie sa urmez acest drum profesional. I​n acelasi timp,​ provenind dintr-o familie foarte flexibila si care se muta dintr-o tara in alta,​ am considerat ca medicina o ​pot practica​ oriunde sunt.

Trainart:  Ati ajuns in Romania in plin regim comunist, iar primul dumneavoastra business a fost in domeniul imobiliar. Ce v-a facut sa va axati pe medicina?

​W.E.: Intr-adevar am venit in Romania in plin regim comunist. Motivatia mea nu a fost nici de ​business si nici sa stau i​n Romania, caci pe vremea ​aceea era imposibil sa ma gandesc ca pot ​ramane​ in aceasta tara​.

Trainart: Care este sursa dvs. de motivatie ? Este diferita fata de cea din tinerete?

​W.E.: Sursa de motivatie in copilarie, in tinerete dar si acum este credinta mea ca trebuie sa schimbam in bine ​lumea in care traim, lucru inspirat de Credinta Bahá’í.

Trainart:  Ce ati schimba la mediul de afaceri din Romania?

W.E.: Impreuna cu cativa oameni de afaceri am infiintat un grup, numit UMANager, prin care promovam atat etica i​n afaceri cat ​si oameni pe care ii consideram niste modele in afaceri.

Trainart: Care considerati ca a fost momentul-cheie al carierei dvs.?

W.E.: Momentul cheie in viata mea a fost anul 1983 in care am luat Bacalaureatul, cand am fost acceptat sa studiez medicina la Facultatea din Regensburg si in care totusi am hotarat sa las toate avantajele din Germania pentru a face un fel de pionierat in Romania.

Trainart: Povestiti-ne pe scurt 3 situatii de viata in care v-ati simtit empowered/resourceful/spectacular.

W.E.: Pot spune:

  1. ​Recunoa​sterea mea ca medic al Ambasadei Germaniei si al firmei Lufthansa.
  2. Familia mea
  3. Credin​ta mea
  4. Prima vanzare a unui pachet de actiuni a firmei mele la un Fond de investitii in 2007​

Trainart:  Sunteti de credinta Bahá’í, fapt pentru care ati fost totodata atras de actiunile Reginei Maria, obisnuiti sa urmati practici specifice (post, rugaciune zilnica etc.)?

W.E.: Avem practici ​specifice​ in Credinta ​Bahá’í, cum ar fi rugaciune, post, meditatie, dar toate aceste practici​ si acest proces de transformare pe care incercam sa-l facem sa se intample in noi trebuie sa aiba drept scop ajutarea​ si slujirea​ semenilor ​nostri si depunerea unor eforturi pentru a face lumea in care traim sa fie mai buna.

​Cateva principii ale Credintei ​Bahá’í care m-au ​ajutat​ in acest sens sunt faptul ca​ exista un singur Dumnezeu, ca toate religiile ​vin de la aceasi sursa divina, ca exista ​unitate in diversitate si ca toate acestea sunt scopul final a soartei omenirii.​​

Trainart:  Dintre toate specializarile medicale, ati ales cardiologia. Carui fapt se datoreaza acest lucru?

W.E.: Unchiul meu a fost unul dintre cardiologii eminenti din Iran. A fost rapit si omorat in 1980 pentru ca a fost un membru al Comunitatii Bahá’íi din aceasta tara.  El a fost un exemplu pentru mine.

Trainart: Daca ati putea alege o personalitate din toate timpurile si zonele geografice pentru a purta o discutie academica, care ar fi aceasta?

W.E.: ‘Abdu’l-Bahá.

Trainart: Ce sfaturi le puteti oferi tinerilor antreprenori aflati la inceput de cariera?

W.E.: Sa incerce totul cu vigilenta si statornicie, sa stie cifre si statistica, sa incerce de la bun inceput sa fie etici in tot ce fac si sa aiba multa rabdare.

Albert Einstein spune ca trebuie sa incerci sa fii un om de valoare si nu neaparat un om de succes, Wargha Enayati este unul dintre oamenii cu o deosebita importanta in domeniul sau, si care si-a pastrat frumusetea sufletului.

« Inapoi la articole