Blog

Cristina Horia – Altruismul m-a ajutat sa ma inconjor de oameni frumosi si mi-a dat sentimentul ca fac bine ce fac

Cristina Horia este director executiv in cadrul Fundatiei Sensiblu. Se numara printre femeile nominalizate pentru contributia lor impotriva violentei domestice si impreuna cu echipa sa, insoteste femeile victime ale violentei domestice pe drumul dificil catre o viata in siguranta.Vorbeste cu pasiune despre ce face si isi doreste in permanenta sa fie cea mai buna versiune a sa pentru a face o schimbare in Romania.

Trainart: Care este prima calitate a ta care iti vine in minte acum? In ce fel te-a ajutat in viata aceasta calitate, atat personal cat si profesional?

C.H.: Altruismul. M–a ajutat sa imi gasesc locul. Sa ma inconjor de oameni frumosi, sa ma simt bine cu mine si mi-a dat sentimentul ca fac bine ce fac. Din punct de vedere profesional cred ca grija pe care o ai fata de celalalt, empatia, preocuparea, te tin in anumite rigori, te fac sa fii un om etic, cu coaloana vertebrala, sa incerci sa ii intelegi pe ceilalti, sa te poti pune in papucii celuilalt.

Trainart: Daca ai scrie o carte despre profesia ta, ce titlu i-ai da?

C.H.: Nu exista nu pot, exista nu vreau. Nu stiu daca asa i-as da titlul, dar asta m-a mobilizat intotdeauna sa merg mai departe.

Trainart: Care este cea mai importanta realizare a ta?

C.H.: Copilul meu. E motivul pentru care ma trezesc dimineata. Orice proiect paleste in fata unui astfel de proiect. E premiul acela pe care l-ai primit de la viata. Din punct de vedere profesional sunt multe. Faptul ca de 13 ani merge programul impotriva violentei in familie si functioneaza fundatia, mie mi se pare un lucru extraordinar si ca am gasit intotdeauna suport pentru proiectele mele si ca am avut intotdeauna compania langa mine, mi se pare un lucru extraordinar.

Trainart: Ce te mentine motivata? Urmezi anumite mantre, rutine?

C.H.: Teama de a ma plictisi. E una dintre cele mai puternice motivatoare. Daca simt ca m-am plictisit simt nevoia sa ies din rutina si sa fac lucruri noi care ma provoaca.

Trainart: Povesteste-ne pe scurt o situatie de viata in care te-ai simtit empowered/ resourceful/ spectacular.

C.H.: Ori de cate ori am fost in pozitia de a tine training-uri exact asa m-am simtit. Acelea sunt momentele in care simt ca impartasind altora din ceea ce stiu ma simt asa. Si cand fac pe cineva sa inteleaga o anumita idee, sa aiba iluminarea aceea, e nepretuit.

Trainart: Daca ai putea sa alegi o realizare profesionala pe care sa o pastrezi intr-o capsula a timpului, care ar fi aceasta?

C.H.: Momentul in care am lansat proiectul pe violenta in 2002, pentru ca atunci a fost ceva absolut nou si necesar si chiar cred ca a schimbat si a salvat vieti. Am sentimentul ca am schimbat ceva in tara asta.

Trainart: Care este cea mai dificila situatie pe care ai depasit-o in ultimele 6 luni?

C.H.: Situatii extrem de delicate cu femei urmarite si solutii pe care a trebuit sa le gasim intr-unul dintre cazuri in care o femeie era hartuita de sotul ei. Am spijinit-o sa plece de acasa si am chemat politia.

Trainart: Daca ai avea posibilitatea sa te intorci in timp, ce sfaturi ti-ai oferi?

C.H.: Sa nu ma mai stresez atat de tare. Sunt un om care pune pasiune, moare cu proiectele de gat. Pentru ca nici nu se prabuseste Everestul, nici nu moare proiectul, daca lucrurile sunt abordate cu calm. S-ar putea sa imi fie mai bine si mie si proiectului. Probabil ca as incepe putin mai devreme sa invat despre responsabilitate sociala, tot ce inseamna conceptul. As exploata mai mult si as explora.

Trainart: Ce capricii nu iti poti refuza niciodata?

C.H.: Sa plec in excursii in Bali, Thailanda, pe acestea mi le-am refuzat. Si sa imi cumpar o tona de haine pe care mi le doresc. Sa fac un MBA. Sa ma duc la un curs la Oxford pe zona de CSR. In rest nu imi refuz nimic.

Trainart: Daca ar fi sa alegi din multitudinea de personalitati feminine din Romania care sa apara pe o bancnota romaneasca, pe cine ai alege?

C.H.: Regina Maria. Mi se pare o personalitate puternica, un spitit caritabil si o femeie care a iesit din multime si a stiut cum sa foloseasca lucrurile acesta.

Cristina Horia intruchipeaza portretul femeii-luptatoare. De peste 12 ani, si-a dedicat cariera victimelor violentei domestice in Romania, iar pasiunea si rabdarea au ajutat-o sa dea contur unui proiect de succes. Cuvintele Reginei Maria, “Refuz sa ma las infranta sau sa ma simt infranta pana nu mi s-a smuls si ultima farama de speranta”, dau contur cel mai bine portretului Cristinei.

 

« Inapoi la articole