Blog

Bogdan Staicu – Daca vrei sa traversezi Canalul Manecii, nu te intorci dupa 3 mile pentru ca apa e uda sau rece

Bogdan Staicu ocupa functia de CEO al grupului Mobexpert, liderul pe piata de mobilier din Romania. Chiar daca la o varsta frageda visul sau era sa ajunga pilot de avioane in armata, dupa finalizarea studiilor liceale, Bogdan si-a urmat vocatia antreprenoriala. Cel mai probabil a pastrat din determinare si acel curaj, pe care le-a adaptat, mai apoi, in mediul de afaceri romanesc.

Trainart: De ce nu ai ales o cariera ca pilot militar?

B.S.: Mi-a placut sa ma gandesc la varsta adolescentei ca pot fi un exceptional pilot militar. Si asa m-am pregatit, am ales Liceul Traian Vuia care ar fi continuat cu Academia Militara de Aviatie/ „Bobocu”. Imi placea rigoarea militara, corectitudinea, atitudinea, tinuta, uniforma. Totul imi placea la pilotii militari, am avut si un vecin locotenent colonel de aviatie care m-a inspirat. Nu il chema Tom Cruise, ci Mircea Serban. Insa imediat dupa 1989 banii pentru mentenanta si reparatii pentru avioanele militare au fost limitati. In consecinta, pentru cine isi aduce aminte, MiG-21 devenise un „tractor” pentru arat campul si nu mai era un avion. In medie 5-6 aparate pe an cadeau.

Trainart: Care sunt valorile de viata ale omului Bogdan Staicu, de la care nu ar abdica niciodata?

B.S.: In primul rand sunt valorile insuflate de parinti, acei „7 ani de acasa”. Corectitudine, respect, onestitate. Apoi in parcursul vietii am aflat si altele: valorile familiei, valorile unui parinte, valorile unui fiu.

Trainart: Daca ai fi mentorul unei persoane care se pregateste pentru pozitia de manager de varf, care ar fi primele 5 sfaturi pe care i le-ai oferi?

B.S.: Voi folosi din sfaturile pe care le-am folosit pentru cei pe care i-am pregatit in ultimii ani pentru pozitii cheie in Mobexpert: educatia e un factor important de diferentiere, gandeste in ansamblu, in interesul general. Fii pragmatic, calculat, cu focus si atentie mare la detalii, chiar daca ele par minore. Nu renunta la primul impediment, daca vrei sa traversezi Canalul Manecii, nu te intorci dupa 3 mile pentru ca apa e uda sau rece. Inima face capul sa gandeasca.

Trainart: Povesteste-ne pe scurt o situatie de viata in care te-ai simtit empowered/resourceful/spectacular.

B.S.: Am vorbit la 27 de ani in fata a 70  de colegi, care doreau sa afle ce le pot aduce eu ca nou director general. Nu atunci a fost momentul important, ci un an mai tarziu cand am simtit ca pot arata prin rezultatele noastre ca nu au fost simple vorbe. Intr-o singura zi din 2001 am ajutat un prieten sa indeplineasca o sarcina administrativa care dura minim o saptamana. Am strabatut Bucurestiul in lung si lat de 4 ori, dar nu erau atatea masini atunci.

In 2011 am finalizat cu baia in Oceanul Arctic un ciclu de un an in care m-am imbaiat in toate oceanele lumii. A fost cel mai „cool” moment al meu. Diana, sotia mea a fost mai emotiva si a uitat sa porneasca din prima camera de filmat. Asa ca a trebuit sa repet experienta spectaculoasa.

Trainart: Ce motto ai in business?

B.S.: Esecul nu este o optiune sau o scuza.

Trainart: Daca ai putea sa ii adresezi 3 intrebari lui Donald Trump, care are fi acelea?

B.S.: Dificil pentru ca nu este un idol pentru mine. Insa nu imposibil:
Ce piata emergenta ii atrage atentia ?
Ce domeniu este mai interesant pentru el in viitor: energia, sanatatea sau administrarea activelor?
Cum il poate defini pe Mecena? Ii este asemanator?

Cei peste 10 ani de activitate si rezultate in Mobexpert, i-au adus lui Bogdan lectii valoroase in ceea ce priveste felul in care trebuie cladita o afacere si relatiile intre oameni. In acelasi timp, a deprins si calitati exceptionale de leadership si comunicare, toate acestea construindu-i portretul de om E.R.S.

« Inapoi la articole