Blog

Sorana Baciu –Evalueaza oportunitatile din domeniu, identifica avantajele si foloseste toate resursele cu tenacitate

Sorana Baciu a fost director de strategie pentru OMV Petrom, mai apoi spiritul sau antreprenorial si perseverenta au calauzit-o spre a pune bazele propriei afaceri – Acgenio, o firma de consultanta in business. Un model feminin de urmat, Sorana Baciu a vorbit entuziast despre cariera si ce inseamna sa iti atingi obiectivele prin resurse proprii si multa munca, dar si sa fii o sursa continua de inspiratie.

Trainart: Care a fost momentul-cheie ce te-a facut sa renunti la pozitia de director de strategie pentru OMV Petrom in favoarea debutului spre un business propriu?

S.B.: Nu a fost un anumit moment. Aceasta decizie s-a conturat gradual si firesc in acelasi timp, ca urmare a experientei acumulate si a nevoii mele de a avea noi provocari si de a aduce valoare acolo unde am considerat ca este mai multa nevoie de experienta mea.

Trainart: Ce te-a determinat sa te intorci in Romania la sfarsitul anilor ’90, dupa finalizarea studiilor la McGill University si a internship-ului in cadrul Merrill Lynch?

S.B.: Am plecat din Romania in 1995 pentru a ma intoarce mai bine pregatita, pentru a contribui la tranzitia economiei romanesti catre o economie de piata competitiva. Inainte de a pleca sa studiez la McGill University am lucrat la departamentul de Reforma Economica din cadrul Ministerului de Strategie si Reforma Economica, intr-o perioada extrem de interesanta si efervescenta pentru Romania. Apoi am aplicat la diferite universitati din SUA si Canada, dupa ce am dat testele necesare si am fost admisa la mai multe universitati, dar la McGill am primit si bursa, ceea ce mi-a usurat procesul decizional. In plus, avea o reputatie excelenta pe continentul nord-american. Intre timp insa in Romania au avut loc alegeri prezidentiale si parlamentare si a fost ales Cosntantinescu presedinte, iar in Parlament s-a format o coalitie liberalo-taranista. Am fost convinsa ca va incepe o perioada de transformare reala si am vrut sa contrbui la acea transformare. In plus, baiatul meu avea atunci 3 ani, si nu am crezut ca New York poate fi un loc unde sa cresti un copil, fara o retea de suport (rude, prieteni, etc).

Trainart: Care a fost cel mai dificil obstacol pe care l-ai intampinat pe parcursul carierei tale?

S.B.: Cel mai dificil obstacol a fost autorizarea mea ca vice-presedinte al Porsche Bank Romania de catre BNR. La inceputul anilor 2000, licentele bancare se acordau cu foarte multa greutate – ceea ce era firesc dupa problemele din sectorul bancar din perioada imediat anterioara: falimentul Bancorex, Banca Agricola, Banca Dacia Felix, etc.- iar persoanele din conducerea bancilor erau autorizate dupa o analiza riguroasa a experientei in domeniul bancar, dar si in management, precum si a studiilor specifice. Atat Porsche Bank, cat si eu, eram ‘noutati’ in domeniul bancar – Porsche Bank este o banca de nisa, o institutie financiara captiva, iar eu eram un bancher relativ tanar (n.red. 35 ani) si femeie, intr-o perioada in care conducerea bancilor era dominata de domni. Am avut emotii, dar, pana la urma, profesionalismul si experienta au contat, astfel incat am primit autorizarea BNR, atat pentru infiintarea Bancii, cat si pentru a mea ca vice-presedinte.

Trainart: Povesteste-ne pe scurt o situatie de viata in care te-ai simtit empowered/resourceful/spectacular.

S.B.: Un prim moment a fost activitatea mea ca expert guvernamental in cadrul Departamentului pentru Reforma Economica in perioada 1992-1995. Am avut o sansa fantastica sa fac parte dintr-o echipa de exceptie si sa lucrez cu experti ai Bancii Mondiale intr-o perioada de mare efervescenta in Romania. Cred ca daca Romania ar fi pastrat acel entuziasm si profesionalism in administratia publica, am fi fost departe acum. In 1994 am fost in Coreea de Sud la Korean Development Institute, intr-un schimb de experienta la nivel guvernamental. Am intalnit acolo economisti de exceptie, pregatiti in universitati americane de prim rang precum Standford, MIT sau Harvad, care au fost adusi inapoi in Coreea pentru a crea acest think-tank responsabil pentru strategia si politica economica. La intoarcerea mea in Romania, am propus infiintarea unei institutii similare, din pacate, nu am gasit sustinerea asteptata, iar eu nu am avut inspiratia sau taria sa fiu insistenta.

O situatie mai recenta este aceea a infiintarii European Foundation for Engaged Youth care, in pofida numelui, este un NGO pur romanesc, gandit si creat de doua femei care isi doresc ca Romania sa fie o alegere fireasca pentru copiii lor si ai tuturor romanilor.

Trainart: Daca ar fi sa alegi din multitudinea de personalitati feminine din Romania care sa apara pe o bacnota romaneasca, pe cine ai alege?

S.B.: Ana Aslan.

Trainart: Rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor care au copii este mult mai scazuta decat in cazul femeilor care nu au copii. Tu ai reusit sa le impaci pe amandoua, cum poate fi atins echilibrul intre viata profesionala si cea privata?

S.B.: Eu am avut mare noroc cu parintii mei, in special cu mama mea, care s-a pensionat chiar in anul in care l-am nascut pe Stefan, si care s-a ocupat de el cu o dragoste si dedicatie imensa. De asemenea, sotul meu a fost foarte implicat in educatia fiului nostru si in activitatile familiale, ceea ce este foarte important pentru a avea in familie un echilibru. Cred ca este foarte important sa constientizezi impactul pe care eforturile pentru dezvoltarea unei cariere profesionale il pot avea asupra vietii de familie, si in special, asupra copiilor. Este greu de gasit un echilibru intre viata profesioanala si cea privata pentru o femeie, si de aceea in tarile in care exista o preocupare constanta pentru promovarea femeilor in pozitii de conducere se vorbeste acum multe despre ‘agile working environment’.

Trainart: Firma ta de consultanta a implinit jumatate de an de activitate, care sunt primele impresii?

S.B.: In cele cinci luni de cand am parasit viata corporativa, mi-am dedicat eforturile unor activitati non-profit: Professional Women’s Network si Fundatia European Foundation for Engaged Youth. Am inceput gradual sa dezvolt si activitatea de consultanta, iar impresiile sunt mixte: sunt companii care isi dau seama de necesitatea unei consultante targetate in domenii care nu le sunt familiare, dar nu au resurse suficiente sa investeasca in consultanta, dar sunt si companii care desi au atins un zid, sau sunt pe marginea prapastiei, considera ca stiu mai bine ce au de facut. Este nevoie de un proces educational sustinut pentru a demonstra companiilor locale beneficiile consultantiei, si de a gasi modalitati de finantare a nevoilor de consultanta ale companiilor romanesti.

Trainart: Ce parere ai despre o posibila cariera in politica?

S.B.: Iau in considerare si aceasta posibilitate, mai ales in conjunctura actuala, cand scena politica pare sa se asaneze.

Trainart: Care este sfatul tau pentru tinerele ce isi doresc o cariera in antreprenoriat?

S.B.: Sa evalueze cu realism oportunitatile in domeniul pe care il vizeaza, sa identifice avantajele competitive pe care le au in domeniul vizat si sa foloseasca toate resursele de care dispun cu multa tenacitate.

Sorana Baciu este o antreprenoare “leader on heels”, reusind sa imbine armonios viata profesionala cu cea privata. Pune pasiune in munca sa, imbina perseverenta si flexibilitatea pentru a-si atinge obiectivele si cauta mereu sa creeze si sa dezvolte echipe si, implicit, oameni de succes.

« Inapoi la articole