Blog

Lumi paralele

Romania este locul unde se desfasoara fara a se deranja, doua lumi complet paralele.

Una este cea moderna, corporatizata, democratizata, „internetizata” iar cealalta este cea gri, Cenusareasa, inca purtand straiele Romaniei anilor ’80 (da! comunista) si complet opaca la tot ce este nou.

In cea mai recenta experienta a mea legata de training, datorita unor diversi factori neimportanti, am avut ocazia sa pasesc in aceasta lume gri – la doar un gard distanta de lumea moderna.

Daca vreti, gardul mi-a evocat simbolul zidului Berlinului.

Este vorba de un hotel – de fapt doua, separate de un gard. Este fantastic cum, pasind in fiecare dintre ele, pasesti efectiv in acea lume pe care o reprezinta.

Am fost uimita sa simt si apoi sa constat puterea extraordinara a mediului din hotel de a ma transporta intr-o secunda in lumea in care invatam tabla inmultirii la lumina lumanarii, in care personalul hotelului era „rege” si nu clientul, in care simteai la tot pasul o apasare teribila venita din toate privatiunile timpului.

In aceste lumi paralele lucreaza oameni la fel de …paraleli unii fata de altii.

De unde ai putea oare incepe sa ii explici unui receptioner de hotel ca nu poate „latra” la tine ca daca nu te grabesti, bucatarul pleaca. Ca daca nu au clienti, ei pleaca acasa. De unde sa incepi sa comunici cu ei? Cum? Training? Coaching? Iluzii frumoase … Sunt convinsa ca in sinea lor, acesti oameni cred ca fac tot ce pot mai bine. De unde sa incepi sa le spui nu doar ca nu e suficient dar ca e jignitor, ofensator si ca, in calitate de om (tu) care ia legatura cu alt om (ei) te simti furios, neputincios…

Cum putem sa avem o usa deschisa catre sufletele acestor oameni? Sa-i rugam sa lase deoparte ego-ul si sa se mai uite si in jur fara sa judece?

E un sentiment tare ciudat…si prin aceasta intamplare primesc o lectie, sunt sigura ca este o oportunitate de a face ceva…ma voi gandi la asta.

Poate fara legatura, uitandu-ma pe factura, scrie la furnizor – Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei…

Noi cum va putem ajuta, oameni buni, sa facem impreuna o singura lume in Romania?

Primim idei, raspunsuri, sugestii.

 Scris de:

Adriana Boscanici, manager general Trainart

« Inapoi la articole