Blog

Andrei Rosu – Omul care demonstreaza ca trebuie sa vrei sa poti

Andrei Rosu_Modele Umane in Afaceri

L-am intalnit pe Andrei intr-o zi de vineri cand primavara era inca somnoroasa, undeva in zona de nord a Bucurestiului, tocmai ce terminase o zi de munca. Andrei ma astepta intr-o cafenea, la o masa din colt. Purta o camasa gri in carouri negre si avea alaturi nedespartitul sau recipient cu apa magica.

Andrei Rosu este in primul rand un familist convins, mai apoi un corporatist respectat si un maratonist de succes.

Trainart: Care sunt, de fapt, cele mai importante realizari pentru Andrei?

A.R.: In primul rand, sa fiu un tata model pentru cei doi copii ai mei, Ema si Alex. Apoi, faptul ca am reusit sa devin o persoana sanatoasa nu doar fizic si psihic. Dupa primul meu maraton, cel de la Polul Nord, am intrat in Guiness Book si World Records Academy, desi nu acesta era scopul meu. In 2014, am lansat programul Coaching In Alergare care se bucura de succes. Anul acesta am reusit sa depasesc 15.000 de kilometri alergati si 800.000 de vizitatori ai blogului meu personal. Sunt satisfacut pe deplin cu reusitele mele in viata profesionala si mai ales, in cea privata.

Trainart: De ce ai ales sa alergi, in locul unei alte forme de sport?

A.R.: Pentru ca performantele sunt atinse atunci cand nu stai pe loc (rade). Initial, am ales alergatul pentru ca este o metoda sanatoasa si facila pentru a slabi, a te mentine in forma si pentru sanatatea inimii. Dupa aceea, am adaugat si lectii de innot sau antrenamentele la bicicleta.

Trainart: Care sunt temerile pe care le-ai depasit dupa 4 ani dedicati sportului?

A.R.: Prima si cea mai importanta motivatie s-a nascut dintr-o teama. Mi-a fost teama ca nu voi fi un model adecvat pentru fiul meu, ca stilul meu nesanatos de viata il va afecta in mod direct si pe el. Iar acest lucru mi s-a parut de neingaduit. Alte temeri … am avut ca tot omul. Aveam frica de vorbit in public, bariera pe care am depasit-o dupa primul meu speech la TEDx. Teama de inaltime, care atunci cand ajungi pe teritoriile din Himalaya sau Everest, pare un fleac. Am trecut peste frica de necunoscut, de angajamente, de ridicol, de nereusita. Pot spune ca determinarea, perseverenta si, nu in ultimul rand, dorinta, sunt ingredientele retetei anti-fobii.

Trainart: Ce ai invatat in acesti ani dedicati disciplinei sportive?

A.R.: Am invatat ca succesul este un ansamblu de eforturi mici, repetate zilnic. Iar reteta este mai simpla decat pare – Visezi.Planifici.Actionezi. Urmate in aceasta ordine, ai garantia ca vei reusi in ceea ce iti propui. Trebuie sa vrei sa poti.

Trainart: Antrenamentele presupun un ritm de viata si alimentar special. Cum te-a sustinut familia?

A.R.: Pot spune, cu mana pe inima, ca ei sunt motivatia mea de zi cu zi. Pentru ei mi-am depasit limitele, am devenit un om mai bun si un model. Pot spune ca m-am bucurat pe deplin de sustinerea sotiei mele, Oana, iar fiecare obstacol in parte ar fi fost mult mai greu fara ei.

Trainart: Esti tatal a doi copii, daca ar fi sa le oferi sfaturi de viata, care sunt valorile pe care i-ai indemna sa le urmeze?

A.R.: Lista mea e ca oricare alta lista a unui parinte ce vrea ce este mai bun pentru copii lui. Ambitie si perseverenta ca sa continue pana reusesc, credinta in sine ca sa stie ca pot reusi, integritate ca sa reuseasca pe calea corecta, rabdare ca sa fie constienti ca nimic nu se intampla peste noapte, orientare catre excelenta ca sa dea tot ce e mai bun si pasiune, pentru ca niciun lucru maret nu a fost realizat fara ea.

Trainart: Disciplina nu este un lucru simplu, mai ales atunci cand lucrezi intr-o corporatie, esti tata, sot si maratonist. Cum reusesti sa iti mentii motivatia?

A.R.: Disciplina ne pregateste in fiecare zi pentru hopurile pe care viata ni le rezerva. Iar, ca sa dai 120% din tine tot timpul, ai nevoie sa respecti o conduita cat mai stricta. Am devenit o persoana echilibrata, organizata si, evident, mai productiva. Atunci cand ai in minte planul tau bine conturat si ce ai de facut pentru a-l duce la bun sfarsit, un sfert din drum e deja parcurs.

Trainart: Care este urmatorul obiectiv prin care vrei sa iti depasesti limitele?

A.R.: In perspectiva mea, drumul meu nu poate fi decat unul spre progres. Cum mentionez adesea, doresc sa duc la bun sfarsit ce am inceput, aspiratia mea fiind sa termin un Deca Ultra (38 km inot, 1800 km pedalat, 420 km alergare). Dupa cum ziceam, Deca is my Mecca.

Trainart: Cand este o persoana Empowered – Resourceful – Spectacular?

A.R.: Oricand isi pune in minte un lucru si reuseste sa il realizeze. Puterea vine din interiorul fiecaruia dintre noi, e ca o usa ce asteapta sa fie deschisa. Creativitatea este doar o extensie naturala a entuziasmului nostru, iar daca reusim sa le aducem pe cele doua intr-un punct comun … atunci suntem  cu adevarat spectaculosi.

Se zice ca lucrurile marete se obtin incet, dar nu obtii nimic daca stai pe loc, Andrei Rosu este modelul care intareste aceasta zicala. El nu doar ca nu a mai stat pe loc, a inceput sa alerge spre obiectivele sale, iar atunci cand visul tau se afla dupa linia de final, distantele kilometrice si eforturile depuse intensifica experienta calatoriei.

« Inapoi la articole